Jyväskylä on mainettaan parempi kaupunki. Jyväskylä on maamme seitsemänneksi suurin kaupunki. Olemme vuosien saatossa osanneet brändätä kaupunkiamme erilaisin termein. Milloin olemme liikuntapääkaupunki, milloin Suomen Ateena.
Me tarvitsemme kuitenkin selkeän konkreettisen suunnan siitä, mitä haluamme valtion suuntaan itsestämme viestiä. Jyväskylä ansaitsisi kuulua niin sanottujen kuusikkokuntien joukkoon. Olemme elimellisen tärkeä kaupunki keskellä maata. Kaupunkimme on äärimmäisen nuorekas, monikulttuurinen ja muuttovoittoinen. Strategiamme mukaisesti meidän on tehtävä töitä sen puolesta, että Jyväskylä olisi tulevaisuudessa kokoaan isompi edunvalvonnassaan. Meillä on useita esimerkiksi liikennepoliittisesti valtakunnallisesti merkittäviä hankkeita - joiden olisi syytä edetä. Tulevalla valtuustokaudella on asetettava painopisteeksi olla maamme johtava kaupunkikehityksen suunnannäyttäjä. Tämä edellyttää rohkeita investointeja ja visioita tulevaisuuteen. Meidän on pystyttävä parempaan ja oltava kokoamme isompia. Santeri Lohi Kävelykatu on Jyväskylän keskustan sydän. Meillä on ihanan tiivis ja kompakti ydinkeskusta, jossa palvelut - niin vaatekaupat, marketit kuin ravintolat - ovat lähellä toisiaan.
On kuitenkin myönnettävä, että keskustamme on viime vuosina autioitunut. Turvattomuuden tunne on myös kasvanut. Tähän kehityskulkuun on saatava muutos. Ensinnä on varmistettava, että keskustamme on saavutettava. Tämä tarkoittaa toimivaa julkista liikennettä, sujuvia kevyenliikenteenväyliä sekä riittäviä ja kohtuuhintaisia parkkipaikkoja. Toisekseen on huolehdittava siitä, että keskusta toimii alustana kulttuurille ja erilaisille tapahtumille. Kompassin on säilyttävä jatkossakin keskustan keskeisenä maamerkkinä ja tämän ympärille on luotava mahdollisuuksia erilaisten tilaisuuksien järjestämiselle. Tämä edellyttää esimerkiksi riittävästi sähköpisteitä kadulla. Kolmanneksi turvallisuutta on vahvistettava ja häiriöitä aiheuttavaan toimintaan on puututtava nykyistä aktiivisemmin. Tämä edellyttää esimerkiksi poliisin vielä vahvempaa läsnäoloa Kauppakadulla. Vartijat tarvitsevat riittävät toimivaltuudet, jotta voivat osaltaan turvata keskustan viihtyisyyttä. Jyväskylän keskustan on oltava elävä, vilkas, turvallinen ja viihtyisä jokaiselle. Santeri Lohi Suomessa on aiheesta oltu huolissaan koko 2000-luvun jatkuneesta oppimistulosten laskusta. Vuoden 2022 PISA-tutkimuksessa havaittiin, että jopa 41 prosenttia suomalaisoppilaista oli sitä mieltä, että oppilaiden digitaalisten resurssien käyttö häiritsee heidän keskittymistään tunneilla.
Pääministeri Orpon hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen, jolla kännyköiden käyttö kielletään oppitunneilla ensi syksystä alkaen. Tämä on tervetullut uudistus, jolla myös vahvistetaan opettajien toimivaltuuksia puuttua opetusta häiritsevään toimintaan. Välituntien ja kouluruokailuiden osalta päätösvalta rajoittaa kännyköiden ja älylaitteiden käyttöä jää kuntien päätösvaltaan. Jyväskylän on otettava kaikki uuden lainsäädännön sallimat keinot käyttöönsä. Oppilaiden kännyköiden käyttöä on rajoitettava oppituntien lisäksi välitunneilla. Tämä onnistuu luomalla kaikille kouluillemme yhteiset järjestyssäännöt ja tätä kautta yhtenäiset käytännöt. Erityisesti alakouluissa välitunnit kuuluisi käyttää leikkeihin ja peleihin – ei sosiaalisen median selaamiseen. Ei olisi yhtään pahitteeksi, vaikka joskus välitunneilla tulisi hiki pintaan pelailusta ja yhteisestä tekemisestä luokkakavereiden kanssa. Jokainen meistä huomaa itsekin, että kun irrottaudumme digimaailmasta, mahdollisuudet aitoon kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen kasvavat. Santeri Lohi Ilman vahvaa ja tervettä julkista taloutta, emme pysty huolehtimaan hyvinvointiyhteiskuntamme perustehtävistä: varhaiskasvatuksesta, peruskouluista, sosiaali- ja terveyspalveluista.
Valitettavasti tämä hallitus on epäonnistunut julkisen talouden hoidossa ja työtä jää tehtäväksi useaksi vuodeksi eteenpäin. Marinin hallituksen talouspolitiikka on ollut holtitonta. Hallitus on rikkonut valtiontalouden menokehykset. Pysyviä menolisäyksiä on tehty ilman, että on tehty taloutta vahvistavia päätöksiä. Seuraavan hallituksen keskeinen tehtävä on julkisen talouden tasapainottaminen. Tämä tulee vääjäämättä tarkoittamaan myös julkisten menojen leikkaamista. Menovähennykset on tehtävä oikeudenmukaisesti. Suomen väestörakenteen kehitys ei tule yksinkertaisesti mitenkään kannattelemaan suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja sen palveluita. Tarvitsemme kansainvälisiä osaajia eri toimialoille ja eri puolille Suomea. Ennen kaikkea meidän on varmistettava, että Suomi on maa, jossa työnteko ja yrittäminen on aina kannattavaa. Meidän on tehtävä toimenpiteitä kilpailukykymme vahvistamiseksi. Turvallisuus on hyvinvointiyhteiskunnan kivijalka. Ilman turvallisuutta meillä ei ole toimivaa yhteiskuntaa, palveluja ja hyvinvointia. Kokoomuksen arvovalinta on kaikissa tilanteissa varmistaa Suomen ja suomalaisten turvallisuus.
Olen huolissani, että Suomessa jengiytyminen on alkanut ottaa jalansijaa. Tälle on oltava nollatoleranssi. Suomen on oltava maa, jossa kaduilla uskaltaa liikkua. Ilmiö ei ole uusi, mutta siihen on pystyttävä puuttumaan riittävän varhaisessa vaiheessa. Jokaiselle nuorelle on pystyttävä turvaamaan osallisuuden kokemus yhteiskunnassa. Tarvitsemme sekä ongelmien ennaltaehkäisyä sekä määrätietoisia toimenpiteitä, joilla häiriökäyttäytymiseen puututaan. Kouluissa on panostettava yksilölliseen tukeen ja häiriökäyttäytymiseen on puututtava määrätietoisesti heti sen esiintyessä. Päihde- ja mielenterveyspalveluiden pääsyn kynnystä on madallettava ja toteutettava vihdoin terapiatakuu. Lainsäätäjän tehtävänä on varmistaa, että viranomaisilla – opettajilla, lastensuojelun työntekijöillä, poliiseilla – on riittävät toimivaltuudet puuttua ongelmakäyttäytymiseen. Kriminaalipolitiikalla on varmistettava, että rangaistusten peloteuhka on todellinen. Esimerkiksi ampuma-aserikosten rangaistusasteikkoa tulee nostaa. Samoin kuin katujengien väliseen välienselvittelyyn liittyvien rikosten rangaistuksia. Turvallisuuden vahvistaminen on arjen tekoja, mutta vaatii poliitikoilta myös päätöksiä. |
|